Blødningsforstyrrelser
En blødningsforstyrrelse er en uregelmæssighed i din menstruation. Blødningsforstyrrelser kan manifestere sig på flere forskellige måder.
En blødningsforstyrrelse kan være:
- Udebleven menstruation
- Kortere eller længere menstruationscyklus
- Kraftige menstruationer
- Pletblødning ved samleje (kontaktblødning)
- Pletblødning mellem menstruationerne
- Blødning efter overgangsalderen
Blødningsforstyrrelser er en meget hyppig tilstand. Alle kvinder kan få blødningsforstyrrelser, men det er mest almindeligt hos kvinder i overgangsalderen og hos helt unge kvinder, som lige er begyndt at menstruere. Blødningsforstyrrelser kan dog ses i alle aldre, og de fleste kvinder oplever at have perioder med uregelmæssige blødninger i løbet af deres liv.
Årsager
Blødningsforstyrrelser kan være udtryk for normale ændringer som følge af din alder. Forstyrrelser kan også ses som følge af stress og psykiske belastninger eller udløses af vægtændringer og hård fysisk træning.
Hos størstedelen af kvinder skyldes symptomerne kortere eller længerevarende hormonelubalance eller bivirkninger til brug af prævention. Hos en lille del skyldes symptomerne dog en strukturel forandring i livmoderen (f.eks. polypper eller muskelknuder) eller en underlivsinfektion (f.eks. klamydia). I sjældne tilfælde kan blødningsforstyrrelser være tegn på en kræftsygdom.
Årsagerne til blødningsforstyrrelser kan således være mange. Nedenfor er de mulige årsager angivet.
Strukturelle årsager:
- Polypper
- Muskel- og bindevævsknuder
- Adenomyose
- Endometriose
- Kræft
Ikke-strukturelle årsager:
- Uregelmæssige ægløsninger
- Infektioner (f.eks. klamydia)
- Slimhindeforandringer pga. hormonmangel
- Stress, overdreven motion eller spiseforstyrrelser
- Bivirkning til prævention
- Arvelig blødningstendens
Udredning og behandling
Hvis du er blevet henvist fra din egen læge på grund af blødningsforstyrrelser, vil vi forsøge at finde årsagen til dine problemer. Du kommer først til en konsultation, hvor gynækologen lytter til dine symptomer. Herefter vil du få foretaget en gynækologisk undersøgelse og en ultralydsscanning. I nogle tilfælde kan man alene ud fra disse undersøgelser stille en diagnose, og vi kan aftale det videre behandlingsforløb.
Ofte vil det være nødvendigt at foretage yderligere prøver, f.eks. klamydiapodning, celleskrab, biopsier fra livmoderhalsen eller skrab fra livmoderhulen. Nogle gange tages blodprøver med henblik på hormonanalyse.
Det kan også være nødvendigt at supplere den almindelige gynækologiske undersøgelse med en vandscanning. Her sprøjtes lidt saltvand ind i livmoderhulen for at visualisere denne. Afhængig af, hvad vandscanningen viser, kan der være brug for at fortage en kikkertundersøgelse af livmoderen (hysteroskopi) for at udelukke polypper eller muskelknuder.
Efter undersøgelserne vil der være en samtale, og i samarbejde med dig planlægger vi dit videre forløb. Hvilken behandling, der er den rette for dig, afhænger helt af årsagerne til dine blødningsforstyrrelser. Vi giver os god til at forklare og rådgive dig om behandlingsmulighederne, så vi sammen kan træffe det rette valg for dig.
Behandlingen af blødningsforstyrrelser kan være medicin eller operation afhængig af årsagen til dine problemer.